BIO si INFormatii Relevante AUTORI
Go directly to::
George Anca | Rodica Anca | Ana Blandiana | Valeriu Ciobanu |
Ileana Costea | Ioana Cretoiu (Casassovici) | Livia Grama (Medilanski) |
Ion Lazu | Lidia Lazu | Dinu Leonte | Jerry W. McDaniel | Emanuel Tanjala | Ben Todica | Ana Trestieni | Rodica Vescan
George Anca
București, România
Introduction
GEORGE ANCA (n. 12 aprilie 1944, Vâlcea) Poet, eseist, specializat în indianistică. Operă vastă, de combinaţii pline de virtuozitate între originismul universal şi modernismul arhaizant. Studii şi titluri academice: Doctor în filologie (Univ. Bucureşti, 1975). Director general al Bibliotecii Pedagogice Naţionale „I.C. Petrescu”; Visiting Lecturer University of Delhi (1977-1984; 2002-2003); scriitor - membru al Uniunii Scriitorilor din România; traducător. Preşedinte al Asociaţiei Culturale Româno-Indiene şi al Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”; vicepreşedinte al Societăţii de Etnologie din România; membru al Romanian Group for Pugwash.
Interests
Cărţi publicate (selecţii): Invocaţii (1968), Eres (1970), Poemele părinţilor (1976),„Ardhnariswara” (1982), Parinior (1982), Mantre (1982), Pancinci (1982), Upasonhind (1982), Indoeminescology (1994), The Buddha (1994), Orientopoetica (2000),Gitagovinda de Jayadeva (trad. 1983), Meghaduta de Kalidasa (trad. 1984); Eminescu’s Luceafărul in Sanskrit (1983); Sanskritikon (2002); Dharma hindusă (trad., 2002); Tangoul tigrului (2005); ciclul Apokalipsa indiană; Gramatica sanscrită în versiunea lui Eminescu (2004); Cenuşa lui Eliade (2007); reviste de indianistică: Bibliotheca Indica, Trivium. Activitate literarã: Studii, eseuri, prezentări la nenumărate conferinţe din ţară şi din străinătate (India, SUA, Franţa, Anglia, Italia, Portugalia,Rusia, Germania, China, Corea, Malta, Trinidad Tobago, Tailanda, Israel, Argentina). George Anca este menţionat în dicţionare de referinţă (Who’s Who in Romania,Who’s Who in the World, World of Learning, The Encyclopaedia of Distinguished Leadership etc.) şi în bibliografii locale şi internaţionale precum şi pe pagini web.
http://georgeanca.blogspot.com/2013/12/opera-omnia-george-anca.html
Dodii pe Viata Opera Omnia
București, România
Rodica Anca (n. Bucureşti, 7 ianuarie 1938) a absolvit Liceul „Iulia Hasdeu”, Şcoala tehnică financiară, apoi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (1965-1971), secţia de arte decorative, având ca profesori pe Zoe Băicoianu, Mac Constantinescu, Ion Popescu-Negreni şi fiind colegă cu Cristina Drăniceanu, Rodica Mazilescu, Ioana Tomescu, Dan Băncilă, Valentin Dumitraşcu. A fost, o vreme, contabilă la secţia financiară a sectorului „1 Mai”. A fost creator/designer în industria sticlei şi ceramicii, până în 1990, la fabrici din Sighişoara, Baia Mare, Curtea de Argeş, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Târnăveni, Bucureşti (Curtea Sticlarilor). Unele lucrări, printre care „Cenuşăreasa”, i-au fost premiate. Între 1977-1984 şi 2003-2004 s-a aflat în India, la Delhi, călătorind la Indore, Dharamsala, Almora, Kurukshetra, Agra, Chandigarh etc. Alături de fiică şi soţ, a fost parte a comunităţii universitare din Delhi, unde a încheiat prietenii cu Margaret Chatterjee, Esha Beteille, Urmila Rani Trikha, Lila Shivaramaya, Nilima Das. A fost coexaminator la examene de limba română (Delhi University, Modern European Languages Department, devenit ulterior German and Romance Studies Dept.). Mulţi studenţi i se adresau cu „mamă” şi au venit în România în semn de respect. A făcut lecturi aprofundate din filosofia şi religiile indiene, înscriindu-se la doctorat cu o teză despre estetica budhistă. A ilustrat cărţi şcolare şi dicţionare pentru Bhutan la Oxford University Press. A publicat la editura Bibliotheca din Târgovişte: Peregrinările Prinţului cel Trist/The Melancholy Prince, 2003 (basm scris în 1970), Dedelhi Jurnal, 2005, Jurna Lamar, 2011.
Filosofia personală:
„Când esti copil îţi iubeşti părinţii, „PE TATA ŞI-NTÂI PE MAMA”,apoi, pe măsură ce creşti, iubeşti jucăriile, animăluţele, fluturii, florile, fraţii. Când începi şcoala îţi iubeşti învăţătoarea, colegii, profesorii. În adolescenţă iubeşti băieţi sau fete, iubeşti excursiile, poezia, romanele de dragoste, visurile. Peste câţiva ani îl iubeşti pe el sau pe ea, chiar dacă îi mai schimbi de câteva ori. Apoi îţi iubeşti soţul. Sau soţia. Apoi îţi iubeşti copilul. Pe primul, pe al doilea, pe toţi, din toată lumea. Pe măsură ce trec anii, iubeşti oamenii. Pe toţi. Când eşti bătrân, il iubeşti pe Dumezeu.
Ceea ce e minunat, este că acesta iubiri nu se înlocuiesc una pe alta, ci se adună, se acumulează până îţi umplu de tot inima cu iubire.” (JurnaLamar )
Ana Blandiana
București, România
Surse:
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ana_Blandiana
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ana_Blandiana
Născută25 martie 1942, Timişoara
Ocupaţiepublicist, poet
Ana Blandiana (n. 25 martie 1942, Timişoara), poetă, publicistă, disident anticomunist. Personalitate a literaturii româneşti, în timpul regimului comunist a avut de suferit din cauza represiunii ideologice. A avut curajul de a înfrunta oficialităţile comuniste, iar la radio Europa Liberă a făcut cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.
După căderea regimului s-a implicat în lupta pentru libertate şi drepturile omului, numărându-se printre fondatorii primelor organizaţii ale societăţii civile.
Biografie
Pe numele ei adevărat Otilia Valeria Coman, fiica preotului Gheorghe Coman, licenţiat în Drept şi Teologie, deţinut politic, şi a Otiliei Diacu, originară din comuna Blandiana (judeţul Alba). Urmează cursurile liceale la Oradea şi pe cele universitare la Facultatea de Filologie a Universităţii din Cluj (1963 - 1967), unde şi-a obţinut licenţa în filologie romanică.
Între 1973 - 1974, obţine o bursă de studii în cadrul Programului Scriitoricesc Internaţional al Universităţii din Yowa City (SUA). În 1967 se mută la Bucureşti. A fost, în anii 1968 - 1977, redactor la „Viaţa studenţească” şi „Amfiteatru”, apoi bibliotecară la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, în 1975 - 1977, şi redactor la Uniunea Scriitorilor, în 1977 - 1979.
Din 1968 deţine rubrici permanente la „Contemporanul” (Antijurnal sau Corespondenţe), de unde va trece la „România Literară”, unde s-a ocupat, în 1974 - 1988, de rubrica Atlas. Debutează literar în revista „Tribuna” din Cluj-Napoca cu poezia Originalitate, semnând pentru prima dată cu pseudonimul „Ana Blandiana” în 1959.
În perioada 1964 - 1990, publică peste 40 de volume de poezie, publicistică, în ţară şi străinătate. A debutat editorial cu placheta Persoana întâia plural (1964), urmată de volumele de poezii Călcâiul vulnerabil (1966), A treia taină (1969), Octombrie, noiembrie, decembrie (1972), Somnul din somn (1977), Ochiul de greier (1981), Ora de nisip (1983) sau Stea de pradă (1985). Criticul literar Nicolae Manolescu o caracteriza astfel: „Blandiana se numără printre poeţii a căror ascendenţă blagiană reprezintă unul din elementele definitorii pentru lirica nouă de la mijlocul deceniului şapte. […] Tonul e solemn, fără rigiditate, iar confesia a deprins de la Blaga acea impersonalitate concis reflexivă care lasă să se vadă din om mai ales fiinţa gânditoare…”.
Abordează şi alte genuri: proză fantastică (Cele patru anotimpuri, 1974), nuvele (Proiecte de trecut, 1982), tabletă, eseu, însemnări de călătorie, versuri pentru copii. Împreună cu soţul ei, Romulus Rusan, a publicat şi volume de interviuri cu personalităţi culturale – Convorbiri subiective (1972) sau O discuţie la Masa Tăcerii (1977).
Conflictul cu oficialităţile comuniste declanşat de o serie de poeme publicate în revista „Amfiteatru”, în 1984, se acutizează prin publicarea, în 1988, a volumului Întâmplări de pe strada mea, care-i va aduce interdicţia de a mai publica. Numele Ana Blandiana este interzis, iar cărţile ei sunt scoase din biblioteci.
De-a lungul carierei a obţinut mai multe premii, cum ar fi Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1969), Premiul pentru poezie al Academiei Române (1970), Premiul pentru literatură pentru copii (1980), Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1980), Premiul internaţional «Gotfried von Herder» (1982).
La 22 decembrie 1989, numele Ana Blandiana apare la televiziune ca membru fondator al Frontului Salvării Naţionale, fără ca ea să fi fost întrebată. La prima întrunire a noului for de conducere a ţării, pe 27 decembrie 1989, i se propune funcţia de vicepreşedinte, dar o refuză, peste o lună demisionând ca urmare a violenţelor îndreptate împotriva opoziţiei şi a hotărârii CFSN de a se transforma în partid politic.
În aprilie 1990 participă la mitingurile organizate în Piaţa Universităţii, iar în noiembrie se numără printre iniţiatorii şi fondatorii Alianţei Civice, pe care o va conduce între 1991 şi 2000. În ianuarie 1993 propune Consiliului Europei proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, realizat de-a lungul mai multor ani şi devenit astăzi instituţie de prestigiu internaţional. În mai 1993, susţine la Universităţile Sorbona III şi IV din Paris un ciclu de conferinţe despre Rădăcinile răului românesc şi Convertibilitatea suferinţei. Cu acest prilej Oficiul german de studii universitare editează un volum trilingv (română-franceză-germană) din creaţia Anei Blandiana.
În 1997 primeşte Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu şi este aleasă membră a Academiei de Poezie «Stéphane Mallarmé», Paris, iar în 1998 înfiinţează, împreună cu Romulus Rusan, Şcoala de vară de la Sighet, destinată adolescenţilor. Membră a Academiei Europene de Poezie, din 2001 este membru fondator al Academiei Mondiale de Poezie constituită la Verona sub egida UNESCO.
Bibliografie
-
BOLDEA, Iulian, Ana Blandiana, Editura Aula, Braşov, 2000
-
MARCU, George (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009, p. 45-47
-
SIMION, Eugen (coord. gen.), Dicţionarul general al literaturii române, vol. I, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2004
-
ZACIU, Mircea; PAPAHAGI, Marian; SASU, Aurel (coord.), Dicţionarul scriitorilor români, vol. I, Editura Fundaţiei Culturale Române şi Editura Albatros, Bucureşti,1995em. Give people the info they need to go ahead and take the action you want. To make this item your own, click here > Add & Manage Items.
Valeriu Ciobanu
București, România
Cântece de zgură, antologia lirică îngrijită de Ion Lazu, ed. Eikon, 2017.
Notă: Valeriu Ciobanu este fiul lui Ștefan Ciobanu, prof. univ., ministru, vicepreș. al Acad. Rom. 1944-1948
http://ilazu.blogspot.fr/2011/12/scriitorul-zilei-valeriu-ciobanu-poezii.html
Valeriu Ciobanu
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valeriu Ciobanu
Date personale
Născut4 aprilie 1917
Chișinău, Republica Rusă
Decedat21 decembrie 1966 (49 de ani)
București, România
PărințiȘtefan Ciobanu
Cetățenie România
Ocupațiefolclorist[*]
istoric literar[*]
poet
Activitate
Limbilimba română
StudiiFacultatea de Litere a Universității din București
Valeriu Ciobanu (n. 4 aprilie 1917, Chișinău – d. 21 decembrie 1966, București) a fost un istoric literar, folclorist și poet român.
Cuprins
[ascunde]
Biografie
S-a născut la Chișinău în familia istoricului literar Ștefan Ciobanu, viitor profesor universitar și membru al Academiei Române. A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București (1940), apoi studii de specializare în Franța (1942). Obține în 1945 titlul academic de doctor în litere al Universității din București cu teza Poporanismul. Geneză, evoluție, ideologie.[1]
După revenirea de la studiile postuniversitare din Franța a lucrat ca asistent la Catedra de istoria literaturii române a Universității din București (1942-1949), condusă de acad. Dumitru Caracostea și ulterior de prof. George Călinescu, devenind astfel coleg de catedră cu tatăl său.[1] În anul 1949 este înlăturat de la catedra universitară[2] odată cu tatăl său[3] și cu asistenții lui Călinescu (Adrian Marino, Ovidiu Papadima și Dinu Pillat)[2] și se transferă pe postul de cercetător științific principal la Institutul de Istorie Literară și Folclor (1949-1966), condus de profesorul Călinescu, lucrând acolo până la moartea sa.[1] A avut o existență zbuciumată, fiind descris de colegul său, Al. Săndulescu, ca un individ burlac, alcoolic și mizantrop înrăit ce trăia drama trecerii pe o linie moartă la institut din cauza problemelor din dosar.[3] Profesorul Călinescu îl socotea lipsit de importanță ca poet, dintr-un soi de invidie profesională.[4] Această dușmănie s-ar fi datorat, potrivit istoricului literar Constantin Mohanu, faptului că Valeriu Ciobanu a fost singurul care a îndrăznit să-l contrazică pe orgoliosul critic literar.[5]
A publicat studii documentate de istorie literară în care a analizat operele unor scriitori români (Alexandru Depărățeanu, Alexandru Vlahuță, Tudor Pamfile), a scriitorilor simboliști francezi și a unor scriitorii ruși și sovietici, precum și relațiile literare româno-ruse („A.S. Pușkin și literatura română”, „Ecoul creațiunii lui Turgheniev în literatura română”, „Nuveliștii ruși în România: V. Garșin și V. Korolenko”, „Dostoievski în România”) și asemănările între folclorul românesc, folclorul ucrainean și folclorul rus („Jertfa zidirii la ucraineni și ruși”, „Lumea bâlinelor”, „A. I. Iațimirski și folclorul român”).[1] A cercetat curentul poporanistinițiat de Constantin Stere[6] și opera literară a Hortensiei Papadat-Bengescu.[7] Studiile sale au fost publicate în revistele Cadran, Litere și arte, Jurnalul literar, Gândirea, Lumea, Viața Românească, Limbă și literatură, Studii și cercetări de istorie literară și folclor, Revista de folclor etc.[1] Cei care l-au cunoscut îl descriau ca pe „un personaj dostoievskian, un mizantrop sociabil, un timid cu mari candori de sentiment”.[6]
A debutat ca poet în anii '30 în revista Gândirea,[6] scriind poezii într-un stil post-baudelairian-rimbaudian.[6] Două antologii din creația sa poetică au fost publicate postum: Fiul lunii (1969), sub îngrijirea lui Dinu Pillat,[6] și Haina de brumă (1984), îngrijită de un urmaș al său, poetul și eseistul Ion Lazu.[3][4]
Opera[modificare | modificare sursă]
-
Poporanismul. Geneză, evoluție, ideologie, 1946;
-
Hortensia Papadat-Bengescu, 1965;
-
Fiul lunii, Ed. Minerva, București, 1969;
-
Haina de brumă, Ed. Minerva, București, 1984.
Note
-
Aurel Sasu, Dicționar biografic al literaturii române A-L, vol. I, Ed. Paralela 45, București, 2004, p. 335.
-
Dumitru Balan, Viața unui cărturar, Editura EuroPress Group, București, 2015.
-
Ion Lazu, Gândirea înceată, Editura EuroPress Group, București, 2012.
-
Ion Lazu, Odiseea plăcilor memoriale, Editura EuroPress Group, București, 2012.
-
Ion Lazu, Scene din viața literară, Editura Ideea Europeană, București, 2012.
-
Ion Lazu, Ion Murgeanu, Himera literaturii, Editura EuroPress Group, București, 2012.
-
Aurel Sasu, Dicționar biografic al literaturii române A-L, vol. I, Ed. Paralela 45, București, 2004, p. 336.
Ioana Crețoiu (Casassovici), București, România
City, State
Bio
En.
Ioana Creţoiu is an architect by profession. In 2013 she attended the creative writing course „Punct…” held by one of Romania’s most important contemporary writers, Cristian Teodorescu. Over the years she has published in various literary magazines (Romania literara, Dilema, LiterNet). A number of her texts were included in the collection I Was Alive in the Communist Period, edited by Ioana Pârvulescu (Humanitas, 2015). Her volume of short stories Difficult Choices (Polirom, EGOproza collection, 2016) marks her publishing.
---
Ro.
Ioana Creţoiu este de profesie architect. În anul 2013 a urmat cursul de creative writing “Punct…” ţinut de unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani din România, Cristian Teodorescu. De-a lungul anilor a publicat în diverse reviste (România Liberă, Dilema, LiteNet). Mai multe texte ale sale au fost incluse în volumul „Şi eu am trăit în Comunism” editor Ioana Pârvulescu (Humanitas, 2015). Este coautoare la cartea „Povestea generaţiei noastre - De la monarhie la democraţie. Liceul Spiru Haret”, alături de Matei Cazacu, Ladislau Hajos (prefață de Andrei Pleșu, Ed. Corint, București, 2016). Volumul ei de povestiri „Alegeri dificile” (Polirom, colecţia EGOproză, 2016) o impune ca scriitoare ...
Presents the following books/Prezintă urmatoarele cărţi:
Alegeri dificile
O carte de povestiri
De Ioana Creţoiu
Editura Polirom, Colectia EGOproză, martie 2016.
Prezentare
Poveşti ale unor oameni obişnuiţi care înfruntă greutăţile de zi cu zi, poveşti ale unor oameni de succes, vacanţe fericite ale unei familii în care tatăl munceşte în altă localitate, viaţă într-un salon de spital... Savuroasă îmbinare de autobiografie şi ficţiune, proza Ioanei Creţoiu oferă imaginea caleidoscopică a unei lumi româneşti familiare multora dintre cititorii de astăzi. Oscilând între tandreţe, ironie şi tristeţe, rememorările anilor copilăriei, plasate în perioada de început a regimului popular, stau alături de povestiri despre adaptarea ingenioasă la penuria de alimente şi absurdul vieţii din ceauşism, dar şi despre depopularea satelor, plecarea tinerilor la studii în străinătate şi pierderea reperelor valorice.
---
Difficult Choices
By Ioana Creţoiu
Publisher house: Polirom,EGO Prose Collection, March 2016.
Book description
This is a book of stories: stories about ordinary people facing everyday hardship, stories about successful people, about happy holidays of a family in which the father works away from home, about life in a hospital salon ... It is a savory combination of autobiography and fiction. The prose writer Ioana Creţoiu offers the kaleidoscopic image of a Romanian world, familiar to many of today's readers. Oscillating between tenderness, irony, and sadness, the remembrances of childhood, placed in the early days of the popular regime in Romania, lie alongside stories about the ingenious adaptation to food shortages, and the absurdity of life under Ceausescu, as well as the depopulation of villages, the departure of young people from Romania to study abroad, and the loss of important value
reference points.
---
Povestea generaţiei noastre. De la monarhie la democraţie. Liceul Spiru Haret
de Matei Cazacu, Ioana Creţoiu şi Ladislau Hajos, prefață de Andrei Pleșu, Ed. Corint, București, 2016.
Prezentare
Probabil partea cea mai importantă a cărții o reprezintă prezentarea făcută de Matei Cazacu, depre ce s-a întâmplat în România în perioada 1944 - 1989. Partea I-a a volumului abundă în importante detalii istorice, analize, statistici şi citări din autori aproape uitați astăzi. Partea a II-a, „Amintiri din anii de liceu”, scrisă de cinci autori – Ștefan Andreescu, Ioana Crețoiu (Casassovici), Roland Filippi, Ladislau Hajos, Adrian Irvin Rozei – aduce în prim-plan ipostaza socio-culturală a epocii.
Ioana Crețoiu își structurează povestea într-un stil atrăgător și coerent: Autobiografie, Familia mea, Primii ani de școală, Clasele V-VII, Anii de liceu, Elevii liceului, Timpul liber, Utopii, Bairamuri, Vacanțe școlare, Sfârșitul liceului. Deși pare a fi o mărturie despre sine, sunt surprinse mai multe aspecte generale, privite dintr-un unghi individual, atunci când, de pildă, ne relatează despre perioada de după 1964, legată de eliberarea deținuților politici, și în casa lor venea Dinu (Constantin) Noica, cel care „ghicea în sarmale”, autoarea regretând soarta acestora care sunt „adevarați eroi, din păcate, prea puțin cunoscuți” (p. 242).
Liliana Corobca
Expert IICCMER la Compartimentul Exilul roman
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc
---
The story of our generation. From monarchy to democracy. Spiru Haret High School
by Ioana Creţoiu and Ladislau Hajos, with a preface by Andrei Pleșu, Ed. Corint, București, 2016.
https://www.amazon.com/Story-Our-Generation-Monarchy-Democracy/dp/1543184839
---
Book description
Probably the most important part of the book is the presentation made by Matei Cazacu of what happened in Romania during 1944 to 1989. The first part of the book abounds in important historical details, analyzes, statistics and quotes from authors almost forgotten today. The second part consists of High School memories is written by five authors (Ștefan Andreescu, Ioana Crețoiu (Casassovici), Roland Filippi, Ladislau Hajos, Adrian Irvin Rozei), and brings to the fore the socio-cultural aspects of that era. Ioana Creţoiu builds her story in an attractive and coherent style: Autobiography, My Family, First Years of School, The 6th and the 7th grade, High School Years, The Students, Free Time, Utopians, Parties, School breaks - Vacations, We all finished school. Although it seems to be a personal testimony, she captures also several general aspects, viewed from her individual angle, such as when she relates the period after 1964, linked to the release of political prisoners, and Dinu's house (Constantin) Noica, who used to "guess in sarmale", the author regretting the fate of the “unknown” prison heroes (p. 242).
Liliana Corobca
Expert IICCMER the Department of Romanian Exile
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc
The Institute of Investigation of Crimes of Communism and the Memory of the Romanian Exile
Ileana Costea
Los Angeles, California
En
Ileana Costea is a full professor of Automation Engineering at California State University, Northridge (CSUN). She has a Master Degree of Architecture (1972) from the Institute of Architecture and Urban Planning “Ion Mincu”, Bucharest, Romania, a Master of Art in Industrial Design from University of California at Los Angeles (UCLA, 1982), and a Doctorate in Design Analysis from UCLA (1982). She has been the Chair of the Manufacturing Systems and Management department at CSUN. She has been in active and in leadership positions with many organizations: National Computer Graphics Organization (NCGA), Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) – Man Systems and Cybernetics, American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA), Society of Manufacturing Engineers (SME), American Romanian Academy of Arts and Sciences (ARA), and Viitorul Roman Society (VRS). She has published numerous papers and book chapters, organized sessions, and made presentations at conferences in the fields of: computer graphics (CG), computer aided design & manufacturing (CAD/CAM), artificial intelligence (AI), and art.
Since 1998 she has published articles in various Romanian magazines and journals on her self-imposed mission of discovering Romanian cultural presence abroad. In 2015 she has recently published the 1st volume of her articles “Exercitii de Neuitare” (to be found on Amazon). She lived for one year in Paris, France (1972-1973); then moved to Los Angeles, California where she is now. Along the years she organized numerous Romanian events in Los Angeles, among which The ARA Congress in 1992 at CSUN, sculpture exhibitions of Patriciu Mateescu (1985 & 2005), and a poetry event on the occasion of Ana Blandiana and Romulus Rusan’s visit to the US West Coast (2015).
Ro
Scurtă biografie – Prof. Dr. Ileana Costea
Dr. Ileana Costea s-a născut la Bucureşti şi a studiat Arhitectura la Institutul “Ion Mincu”. A plecat din
ţară imediat după terminarea facultăţii, în 1972, într-o excurise de 7 zile pe Valea Loarei în Franţa.
Acele 7 zile dincolo de granițele României s-au prelungit până în prezent. După un an de stat la Paris, a
venit în Los Angeles în Februarie 1973 unde s-a căsătorit cu Nicolas V. Costea, MD, doctor hematologoncolog
şi Profesor de Medicină la University of California at Los Angeles (UCLA). Dorindu-şi să ajungă
profesor universitar şi având deci nevoie de un doctorat, iar diploma ei de architect fiind rămasă după
Cortina de Fier, Ileana a făcut un alt Master la UCLA, în Design Industrial. După aceasta a continuat să
studieze la UCLA în Departamentul de Ingineria Sistemelor și în 1982 a obținut un doctorat (PhD) în
“Teoria Deciziilor”. A lucrat ca inginer cercetător la mai multe companii californiene, şi apoi a fost
angajată la California State University, Northridge (CSUN) unde a obţinut un post definitive (“tenure”)
şi predă de 33 de ani. A predat îndeosebi folosirea ordinatoarelor în domeniul ingineriei, orientânduse
spre CAD/CAM (design şi fabricaţie asistate de computer) şi Inteligenţă Artificială. A scris
numeroase articole în aceste domenii, a organizat şi condus sesiuni ştiinţifice la congrese naţionale
americane şi internaţionale. Pasiunea ei din totdeauna a fost şi a rămas arta şi cultura. Din 1998,
misiunea ei auto-impusă a fost de a face cunoscute prezenţele româneşti-surpriză în străinătate. A
scris şi publicat peste 40 de articole în română la diverse ziare şi reviste din ţară şi din străinătate.
Ileana a participat de-a lungul anilor la foarte multe conferinţe şi congrese pe teme româneşti,
organizând şi moderând sesiuni, şi facând prezentări. A organizat numeroase evenimente româneşti în
California şi în ţară, expoziţii de artă, de design şi de carte, întâlniri literare, şi un congress al
Academiei Acdemiei Române de Arte şi Ştiinţe (ARA) în 1992, la facultatea la care lucreaza, CSUN. Este
membră ARA şi a avut diverse roluri în conducerea ARA şi a altor organizaţii româneşti.
Articolele scrise de Ileana Costea pe diverse situri pe Internet :
Blogul lui Ben Todica – Melborne Australia
http://bentodica.blogspot.com/search?q=Ileana+Costea
Pe AcumTV
https://acum.tv/articol/author/ileana-costea/
Pe Melidonium
https://melidoniumm.wordpress.com/category/ileana-costea/
In ziarul Gandacul de Colorado
http://www.gandaculdecolorado.com/?s=Ileana+Costea
http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/femeia-cu-vis-implinit
Femeia cu vis implinit
Postat de Benoni Todica în Februarie 9, 2011 la 1:30pm
Interviu cu Prof. Dr. Ileana Costea
realizat de Ben Todică la radio 3zzz, Melbourne, Australia, 15 Ian. 2011
about this item. Give people the info they need to go ahead and take the action you want. To make this item your own, click here > Add & Manage Items.
Livia Grama (Medilanski)
Dusseldorf, Germania
http://www.omnigraphies.com/content/muntele-iubirii-de-livia-grama
Articol de Ileana Costea “Muntele Iubirii” 2010, Omnigraphies
A few words from Livia Grama Medilanski herself in July 2017
Cateva cuvinte scrise despre ea de Livia Grama Medilanski in IUlie 2017
1 ) In fiecare an organizam spectacole ( unul sau doua ) care cuprind toate artele.Muzica, literatura, istorie, balet, pictura:Avem invitati din Romania si ne bucuram de sprijinul ICR Bucuresti, Ministerul Romanilor de Pretutindeni.
Am dovedit performanta aleasa si ne bucuram de apreciere, atat in Germania cat si in Romania.
2 ) In fiecare an organizam excursii in Romania cu grupuri de Directori Culturali care pot sa-si faca o imagine cat se poate de adevarata despre valorile adevarate ale tarilor noastra.
3 ) Ne-am cladit legaturi de prietenie cu Corul orasului Düsseldorf , care ne insoteste la o parte din activitatile culturale , dar si in excursii.
4 ) Ne-am „infratit“cu Asociatia Culturala Germano-Italiana, si participam reciproc la evenimentele organizate de ambele asociatii.
5 ) Am publicat interviuri si articole despre minoritatile germane care traiesc in Romania si rolul lor in istoria si dezvoltarea tarii.
Mergand pe „Urmele Istoriei „ am reamintit ambelor tari ca , ce-a mai puternica legatura pe care Germania a avut-o cu Romania , a fost insasi aceea care a legat timp de 48 de ani, domnia Regelelui Carol de Hohenzollern Sigmaringen.de destinul tarii din adancul balcanilor. CAROL I AL ROMANIEI. !!!
S-au serbat si s-au comemorat anii evenimentelor , legate de Carol I la Düsseldorf in Castelul Jaegerhof, ,( actualul Muzeu Goethe Düsseldorf ) locul istoric de unde Principele Karol a plecat spre Romania pentru a deveni Regele Romaniei . De unde si o legatura foarte stransa cu „Societatea Goethe“.
Comemorarea celor 100 de ani de la moartea Regelui Carol, in prezenta Casei Regale
Comemorarea a 150 de ani de la instaurarea Monarhiei in Romania
Anul viitor vom sarbatori „Romana Mare“ , cinstindu-l pe Regele Ferdinand al Romaniei , deoarece si pasii Lui, au trecut prin Düsseldorf. Vor sublinia si rolul Reginei Maria la intregirea Regatului Romaniei.
Anul acesta 2017, la data de 19, 20 Octombrie vom celebra :
50 de ani de la reluarea Relatiior Diplomatice dintre Germania si Romania
25 de ani de la tratatul de colaborare dintre cele doua tari
10 ani de la intrarea Romaniei in E.U.
Pentru merite culturale deosebite, Presedintele Romaniei , Excelenta Sa Domnul Klaus Iohannis , m-a decorat cu ordinul
„ Meritul Cultural in grad de Ofiter „, medalie pe care o voi primi in curand intr-un cadru festiv oficial.
Despre cartea“ Muntele Iubirii,“ repet si o voi spune mereu, ca un numar de 200 de fotografii au fost cumparate de mine de la Domnul Tanjala pentru a putea fi asamblate la text. Deorece , ca scenografa si coreografa a cartii , mi-am dorit si ilustratia respectiva. Cartea va fi retiparita. Este o carte rara, care depaseste intelegerea multor cititori.
Dupa „Scrisori de departe „ , „Muntele Iubirii „ si „Floarea Veciei“ , voi tipari anul viitor „De vorba cu Arhenghelii „ in limba germana si romana. In prezent lucrez la „Toamna de aur „ si in „pauza „ la o carte de DOINE.
Ca imi pare rau cat de repede trece timpul si cat de multe ar mai fi de infaptuit.
Cai mi pare rau ca timpul care trece, nu aduce linistea dorita peste tara pe care o iubim atat de mult.
http://www.clipa.com/a1368-De-Ziua-Mamei-un-Munte-de-Iubire.aspx
Articol de Ileana Costea in Clipa
De Ziua Mamei, un Munte de Iubire
Ion Lazu
București, Roma
En
Ion Lazu is a novelist, poet and essayist, and member of the Romanian Writers' Union (Uniunea Scriitorilor din Romania - USR). He wrote novels, poems, children's literature, and film scenarios (Vestea / The News / -The First Prize, 1970), Câinele galben / The Yellow Dog, Casa de sub pădure / The House Under the Woods, Zapisul obenilor / The Testament of the “Obeni”, and The Foreigners / Veneticii).
He published photographic art albums (Nature as sculptor / Natura sculptează, publishing house Sport-Turism, 1984, and Bucharest's Literature, co-author, MNLR publishing house, 2010), and had solo art photography exhibitions (People I met and Stones) in Romania, and in Luxembourg.
Ion Lazu was born in the village of Ciobârciu, Tighina county, on the river Nistru, Romania. His family fled to Oltenia, where he went to elementary and high school. In 1961 he graduated from the college of geology-geography at the University of Bucharest. Geologist by training, he worked as a prospector at a company, retiring after 40 years, while practicing in all areas of the country. His most important literary works are: The Wager / Rămăşagul, a novel (publishing house Cartea românească, 1979); Stone Trap / Capcana de piatră, a novel (publishing house Cartea românească, 1987); The Foreigners / Veneticii, (publishing house Vinea, 2002), a novel about the refuge of the Basarabians; Scenes of literary life / Scene din viața literară ; The Rupture / Ruptura; Odyssey of Memorial Plaques / Odiseea Plăcilor Memoriale (publishing house Biblioteca Bucurestilor, Bucuresti, 2012.) - the journal of the project initiated by Ion Lazu and the action taken on its own to put on buildings in Bucharest memorial plaques for about 230 missing writers. He published a Calendar al scriitorilor români / Romanian Writer's Calendar (publishing house TipoMoldova, 2014) in 3 volumes, amounting to 2000 pages.
Ion Lazu also had various cultural initiatives: the Memorial Plaques for Great Writers Project, a completed project (about 200 plaques placed on building where writers lived in Bucharest), and The Romanian Writers' Memorial Project / Proiectul Monumentul scriitorilor români încarceraţi sub regimul comunist, relating to the writers who were imprisoned under the Communist regime (more than 400 writers) - a project undertaken by the USR, but unfinished. He is currently working on the Școli sătești / Village Schools Project dealing with great Romanian writers at village schools all over the country - about 800 names. Ion Lazu also keeps a rich blog of notes, poems, and essays.
Ro
Ion Lazu este romancier, poet şi eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România; în actuala legislatie este membru in Consiliul de Conducere al U.S.R.. A debutat cu poezii, in 1064, iar in volum in 1970: Ningea în ochii ei albastri, schite si povestiri, Ed. Eminescu. A scris romane, poeme, literatură pentru copii și scenarii de film (Vestea - Premiul I, 1970) - Câinele galben, Casa de sub pădure, Zapisul obenilor, Veneticii), precum și cărți de memorialistică. A publicat albume de artă fotografică (Natura sculptează, Ed. Sport-Turism, 1984 și Literaturile Bucureștiului, coautor, Editura M.N.L.R., 2010); a avut expoziții de artă fotografică în București, în diferite orașe din țară și în Luxemburg - Oameni pe care i-am întâlnit și Pietre.
Ion Lazu s-a născut în anul 1940 în comuna Cioburciu, județul Tighina, de pe malul Nistrului, România. În martie 1944 familia lui s-a refugiat în județul Olt; Ion Lazu a făcut școala elementară în comuna de adopție (Cireașov) iar clasele secundare și liceul la Saltina. În 1961 a absolvit facultatea de Geologie-geografie la Universitatea din București. De formaţie geolog, a activat ca prospector la o firmă de profil, ieşind la pensie după 40 de ani, timp în care a lucrat practic în toate zonele ţării.
Operele lui literare cele mai importante sunt: volumele de poezii Muzeul Poetului, Poemul de dimineață și Eu scriu la lumina mâinii mele (antologie lirică), precum și romanele: Rămășagul, ed. Cartea românească 1979, Capcana de piatră, ed. Cartea românească,1986, Veneticii, 2002, ed. Vinea, roman despre refugiul basarabenilor, Ruptura, 2004, Salbaticul, 2006 si cartile de memorialistică: Scene din viața literară; Odiseea plăcilor memoriale (ed. Biblioteca Municipiului București, 2012.) - jurnalul proiectului inițiat de Ion Lazu și a acțiunii luate pe cont propriu de a fixa în București plăci memoriale pentru marii scriitori dispăruți. A publicat un Calendar al scriitorilor români (Ed. TipoMoldova, Iasi, 2014), în 3 volume, însumând peste 2000 pagini.
A avut diferite iniţiative culturale: Proiectul Plăci memoriale pentru marii scriitori, proiect finalizat (cca 200 de plăci în Bucureşti) şi Proiectul Monumentul scriitorilor români încarceraţi sub regimul comunist, în cauză fiind un număr de peste 400 scriitori - proiect asumat in 2008 de USR, însă nefinalizat. În prezent lucrează la proiectul Școli sătești si străzi cu nume de mari scriitori români - se referă la cca 800 nume de scriitori pentru școlile comunale din toată țara - și la proiectul Scriitori români în primul război mondial. Este vorba de un număr de 84 scriitori participanți pe front. A început publicarea jurnalelor sale: Vreme închisă (1979-1989), Ecografia fantasmei (1990-1994), Omul bun are timp pentru toate (1995-2000). Incepînd din noiembrie 2011 tine zi de zi un bogat blog de scriitor cu consemnări, poezii, eseuri.
A obținut diferite premii literare, încununate cu Premiul Opera Omnia pentru proză, 2014.
Puteti citi online intr-un fisier pdf Odiseea Plăcilor Memoriale
https://arhiva.bibmet.ro/Uploads/Lazu_OdiseaPlacilorMemoriale.pdf
Puteti citi cartea “Prieteni prin cărți“ apărută la editura tipomoldova.ro
Faceți acolo o cercetare cu numele cărții.
Autori: Ion Lazu, Tudor Cicu Nicolae Ciobanu-Roman
Blogul scriitorului Ion Lazu
Lidia Lazu
București, România
En
Lidia Lazu published several volumes of poems and anthologies. She collaborated with numerous magazines: Luceafărul, Viața Românească, Poesis, România Literară, Arges, and Curierul de Vâlcea. She gave numerous recitals with poetry of famous Romanian poets, and her own poems, in various towns in Romania and in Southern California (“I want to Dance” recitals, 2008). She also appeared on several TV shows. Among her cultural initiatives are: The Izvor sonor recital, for the poetry of Lucian Blaga; Blaga fagottisimo, (during the UNESCO year; The Amurg violet recital, from the poetry of George Bacovia; recital Mihai Eminescu – The bodyless beauty/Frumoasa fără corp; recitals at TVRM Ilinca Dumitrescu and her guests / Ilinca Dumitrescu și invitații săi, etc. For the past 19 years she was a collaborator at Radio Youth, Radio Romania Cultural (the show Diotima, about love, beauty and truth, reading from universal literature); Remember for the Third millenium and Imago mundi - radio shows by Maria Urbanovici at Radio News.
Ro
Lidia Lazu published several volumes of poems and anthologies. She collaborated with numerous magazines: Luceafărul, Viața Românească, Poesis, România Literară, Arges, and Curierul de Vâlcea. She gave numerous recitals with poetry of famous Romanian poets, and her own poems, in various towns in Romania and in Southern California (“I want to Dance” recitals, 2008). She also appeared on several TV shows. Among her cultural initiatives are: The Izvor sonor recital, for the poetry of Lucian Blaga; Blaga fagottisimo, (during the UNESCO year; The Amurg violet recital, from the poetry of George Bacovia; recital Mihai Eminescu – The bodyless beauty/Frumoasa fără corp; recitals at TVRM Ilinca Dumitrescu and her guests / Ilinca Dumitrescu și invitații săi, etc. For the past 19 years she was a collaborator at Radio Youth, Radio Romania Cultural (the show Diotima, about love, beauty and truth, reading from universal literature); Remember for the Third millenium and Imago mundi - radio shows by Maria Urbanovici at Radio News.
Ro
De acelaşi autor:
Poezii de care uitasem, Editura Vinea, 1995
Continuarea cuvântului, Editura Vinea, 1999
Balansoarul umbrei, Editura Vinea, 2004
Cuvântul care stă să mă nască/ The world poised to birth me. Ed. Vinea, 2008
În voia luminii, Ed. Ideea europeană, 2010
101 poeme, Colecția Ideal, Ed. Biodova, 2011
Soarta firului de nisip, antologie, Ed. TipoMoldova, 2012
Varianta B, poezii, Ed. Eikon, București, 2016
În antologii:
Poezia pădurii, Editura Orion, 1999
Spectre Lyrique, Antologie de la poesie roumaine contemporaine, Ed. Europa, 2000
Soarta firului de nisip, Biblioteca Argeş, 2007
Antologie de poezie română contemporană (în română, franceză, engleză și germană), vol. II, ed. TipoMoldova, 2014
Referinţe critice: Mircea Ciobanu (România literară), Florin Mihăilescu (Viaţa Românească), Anghel Ruda (Viaţa Românească), Radu Voinescu (Luceafărul), Gh. Grigurcu (România literară), Horia Gârbea (Ziua literară), Ion Murgeanu (Meridianul Românesc-USA, Ziua literară), Radu Cange (Poesis), Ion Andreiţă (România liberă); Nicolae Tzone, Maria Urbanovici, George Astaloş, Lucian Gruia,.
Iniţiative culturale: Spectacolul de autor Destine bizare, prezentat la: Muzeul Ţăranului Român, Teatrul Podul, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Colecţiilor, Casa Corpului Didactic Bucureşti, Palatul Mogoşoaia (Cuhnea), Sala Dalles, Uniunea Scriitorilor (Sala Oglinzilor), Catedrala din Satu Mare; la bibliotecile judeţene din oraşele Buzău, Rm. Vâlcea, Alexandria și Giurgiu, la Muzeul de Artă Rm. Vâlcea;
Recitalul Izvor sonor, din lirica lui Lucian Blaga (în cadrul anului UNESCO, 2006); un număr de 15 poeme în limbile română şi franceză (în traducerea lui Jean Poncet, care a primit Premiul pentru traduceri al Uniunii Scriitorilor, în anul 1997); spectacol cu improvizaţii pe teme folclorice, prezentat la: Teatrul Studențesc Podul, Biblioteca judeţeană Vâlcea, Rotonda Muzeului Literaturii Române - iată linkurile:
Lidia Lazu a participat cu acest recutal la serbarule de la Sebeş şi Lancrăm (inclusiv la Râpa Roșie), apoi a reluat recitalul la Tinerimea Română, acompaniată de trei fagotişti (Blaga fagotissimo), apoi tot acolo, împreună cu corul Preludiu, dirijor Voicu Enăchescu; la inaugurarea Casei Francofoniei din Blaj. În deschidere, au conferenţiat: Radu Cârneci, Ion Murgeanu, Octavian Soviany, Armand Stetiadi.
La unul dintre recitalurile susținute la Rotonda MNLR a participat dna prof.univ.dr. Ileana Costea, care, impresionată de prestația Lidiei Lazu a promis că va fi invitată în California de Societatea Viitorul Român, a cărei directoare culturală era la acel moment. Iată lnkul:
Invitația a fost făcută pentru luna mai a anului 2008; pentru această ocazie actrița a pregătit un recital Blaga. Vreau să Joc! / I vant to dance!, în limbile română, franceză și engleză. În California a susținut patru recitaluri: la Palm Spring, la Hollywood, la Rotary Club din West Lake și la Haiward, lângă San Francisco. Comperajul recitalurilor a fost asigurat de Ileana Costea, artistul grafic american Jerry W. McDaniel a compus pentru prezentare un număr de 12 picturi, iar compozitorul Liviu Marinescu o compus fundalul sonor al prezentării. Succesul a fost eclatant. Aici sunt linkurile a doua dintre cele patru recitaluri californiene:
Cu ocazia aceleiași vizite în Statele Unite, Lidia Lazu a dat un microrecital la templul Baha-I din Chicago.
A urmat recitalul Amurg violet, din lirica lui George Bacovia, la Tinerimea Română, pe data de 30 octombrie 2006, împreună cu actorul Petre Moraru şi cu participarea excepționala a pianistei Ilinca Dumitrescu şi a fagotistului Vasile Macovei, incluzând în spectacol și dipticul Bacoviana, de Vasile Timiş; iată likurile:
Recital Iulia Hasdeu, la Opereta Română, București, 2008; la Muzeul Iulia Hasdeu din Câmpina, la Casa Domnească din Brebu.
Recitalul Frumoasa fără corp, din lirica lui Eminescu, la 120 ani de la moartea poetului national. Iată linkul: https://youtu.be/cdxoTgcR37o
Apoi a reluat acest recital la Muzeul Județean Alexandria, la Biblioteca A.E. Baconski din Călimănești, la Casa Eminescu din Copou-Iași, la Biblioteca Metropolitana M. Sadoveanu din București...
Lidia Lazu improvizează recitaluri în aer liber, spre exemplu un număr de 3 recitaluri pe Acropole, aplaudate la scenă deschisă. Vezi linkurile:
Multe alte filmulețe din ciclul Cântece în aer liber, cum ar fi cele din Grecia, la Nafplio, Tolo, dar si de la Cambria, pe țărmul Pacificului ori de la Casa domnească din Brebu, sunt de vizionat pe Youyube.com
Colaboratoare timp de 11 ani la Radio România Tineret, la Radio România Cultural (emisiunile: Diotima, despre iubire, frumos şi adevăr, Remember pentru Mileniul Trei, Conexiuni Culturale și Imago Mundi în lecturi radiofonice, împreună cu Dragoş Pâslaru, Claudiu Romila și Mihai Gafrița, realizator Maria Urbanovici), şi la Radio Actualităţi.
În cadrul Sesiunii ARA 41 de la Sinaia, pe data de 2 august, Lidia Lazu a susținut la Sala de Muzică a Castelului Peleș un micro-recital poetic din lirica a 12 poeți români clasici și contemporani: Poema iubirii. Iată linkul:
Membră a Uniuniii Scriitorilor din România, din 2007, Filiala Poezie, București
În pregătire:
După 20 de ani - jurnal american (1988, 2008).
Tel. 021.320.63.84; 0723.392.582;
e-mail:lazulidia@yahoo.com
YouTube Lidia Lazu (23 filmulețe din recitaluri)
Dinu Leonte
Hayward, USA
Dinu Leonte was born on July the 16th 1941 in Ploiesti, Romania. He finished the Highschool of Mathematics and Physics (National College today) " Ion Luca Caragiale " from his natal city in 1959. He graduated in 1965 from Mathematics Faculty, Geometry Specialty, University of Bucharest. From the Computer Center of Petroleum Utility Plant "1 Mai" Ploiesti he transferred to the National Power Dispatch in Bucharest, where he worked for twenty years as Analyst Programmer, in the Teleinformational Computer Center.
For the last fifteen years before leaving Romania he belonged to a team of fourteen engineers and mathematicians, who worked within an international partnership for the design and implementation of a SCADA system under Siemens leadership in Vien Austria and Karlsruhe, RFG for the on-line comand of Romanian National Power System. Within this international contract which started in 1973 the German partner provided the process computers and the Romanian partner wrote the software programs.
In 1972 Dinu graduated from the Grids and Energy Systems Specialty of Energetics Faculty, Polytechnic Institute of Bucharest. Led by Professor Dr. Eng. Eugeniu Potolea, in 1983 he defended publicly his doctorate disertation on "Contributions to the Unsymmetrical Regimes in Electroenergetical Systems, Using Nodal Impedance Matrix [Zn]". The thesis has a solid anchor in the Banach space of co- and contravariant currents and voltages tensors.
The hot events of December the 21st 1989, find Dinu among those being present in the University Square, Bucharest. On May the 6th 1990 he climbed to the popular balcony of Geography Faculty. From that balcony he recited wholeheartedlly in front of the crowd a poem he wrote about justice, which ends this way: "You bare enough in darkness still to stay / You must break those red chains right now or never! / Renewing hopes are shining now your way / O, Justice, weeping eyes call you forever!"
Dinu Leonte's name is on the list of the twelve candidates to the Romanian Senate, for the National Liberal Party hunted by the miners in their wild riot. On July the 7th, 1990, using the opportunity of an International Chemical Technology Congress, where Oana, his wife had been invited in Canada, he left with a tourist passport issued overnight together with their daughter Laura in the USA. Same day both spouses demand and receive employment authorisations. In California, Dinu worked for the last five years before September the 11th as System Analyst in the SFOKA department of United Airlines,
Amorfe și Cristaline – volum de poezie, Ed. Casa Cărții de Științe, Cluj-Napoca, 2009
http://jurnalul.ro/cultura/carte/amorfe-si-cristaline-revelatie-cu-un-poet-matematician-685526.html
Amorfe şi Cristaline - revelaţie cu un poet mathematician de Petru Popescu, Jurnalul.ro, 03 Mar 2015.
http://www.gandaculdecolorado.com/inginerul-poet-si-filozof/
Inginerul poet si filozof, de către redacţie, Sep 27, 2010
Jerry McDaniel
Los Angeles, California, USA
Jerry W. McDaniel is an American heterogeneous visual artist whose work covers many venues: graphic design, illustration & advertising (book covers, institutional work, posters, record album covers, and film titles), and fine arts. He has work in numerous private & public collections, including the permanent collection of Victoria & Albert (V & A) Museum, London. He was the Chair of the Advertising, Package, & Graphic Design Department at the Fashion Institute of Technology (FIT/SUNY), New York. He has curated and juried numerous art competitions for the New York Society of Illustrators, FIT/SUNY, and the New York Institute of Technology.
Mr. McDaniel’s students at FIT won 12 consecutive annual scholarship awards sponsored by the Broadcast Design Association (BDA). Jerry was honored by BDA with the Lifetime Achievement for his contributions to broadcast design in education.
He earned his BFA from the Columbus College of Art and Design (CCAD), Columbus, Ohio, and an MA from the New York Institute of Technology in computer art. He studied with Henry Pearson and Angelo Savelli at the New School for Social Research (NSSR).
He now lives and works in Los Angeles, California. He has studios in Los Angeles, Palm Springs, and Montparnasse, Paris, France.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_McDaniel
www.ic-art-gallery.com (look at News for Harlow’s posters and at video section for youtubes)
Jerry McDaniel talking about his illustration - commercial art career ...
https://www.youtube.com/watch?v=ObWv54Ar-s8
Dec 31, 2015 - Uploaded by Ileana Costea
Jerry on the golf course at Desert Princess Club, Palm Springs, California, December 2015. He mentions his ...
Jerry W McDaniel | Omnigraphies
www.omnigraphies.com/content/jerry-w-mcdaniel
Jul 23, 2009 - Jerry W McDaniel is a well-established fine artist. ... published in many books including “The Illustrator in America” and “Icons and Images.”.
http://www.jerrywmcdanielstudios.com/VPAC/Brochure_VPAC.pdf
VPAC Exhibition “LOOK AT ME” at California State University, Northridge (CSUN), September-October 2013
Emanuel Tanjala
City, State
Emanuel Tanjala este unul din cei mai cunoscuti fotoreporteri din Rommania.
Ben Todica
Melbourne, Australa
Artist Independent (Cineast, Producator TV, Jurnalist Broadcaster, Ing. De Sunet, Scriitor etc.)
Melbourne, Australia
Email: inoneb@gmail.com
Web: http://bentodica.blogspot.com
En
Short Bio - Ben Todica. Born in Ezer village, Puieştii Vaslui, Romania, son of George Aurica and Todică. After 1950 his parents settled in Banat, where his father worked in coal mines from Ocna de Fier, then Ciudanoviţa uranium mines (Banat). Since then his passion for film has begun. At 12 he bought a projector, a Czechoslovakia Meopta camera and two films and thus he made his first film, entitled Childhood. He worked throughout high school. He made films, worked in safety training and participated in a competition for amateur filmmakers, teaching the ABC to film production: directing, sound, visual effects, image, development, assembly.
While at the House of Pioneers Oraviţa, he managed to create films such as Perseverance (1978) which won the grand prize at the National Festival of filmmakers in 1979, the Nera Keys (1976), meditation (1976); Dream (1975). He was nominated for the third prize at the Filmmakers State Festival with First Steps (1979), Oxygen (1976) Chain (1976).
He landed on Australian (Melbourne) soil in 1979. He worked as a welder, then as a subcontractor and programmer-operator for the big company Natra. The battle for existence did not affect his love for life and everything about film in general.
He was nominated for "Australian of the Year 2007 '(proposed: Australian of the Year 2007) for his outstanding contributions to the Romanian-Australian community.
He published essays, reviews, articles and references with critical acclaim in magazines from home and abroad - Australia, Europe, New Zealand and Romania. Among such editorials we mention: Between two worlds "Timişoara, Attica, 2009; "The two worlds", Targoviste, Single, 2011 and reprinted in Roman, Musatinul, 2012. Here it appears the author homage volume "Ben Todică- Romanian Honorary Ambassador". He made numerous films, including "Our path" on uranium exploitation in Banat, Romania under Communism, an appreciated and studied film in certain American universities.
Ro
Scurtă biografie – Ben Todica
Născut în satul Ezer, din Puieştii Vasluiului, România, fiul Auricăi şi al lui Gheorghe Todică. După anii 1950 părinţii se stabilesc în Banat, unde tatăl a lucrat la minele de cărbune de la Ocna de Fier, apoi la minele de uraniu din Ciudanoviţa (Banat). De atunci începe pasiunea pentru film, reuşind cu un diaproiector să proiecteze filme şi să deseneze fotograme. La 12 ani a cumpărat un aparat de proiecţie, apoi un aparat de filmat cehoslovac Meopta şi două filme şi, astfel realizează primul film, intitulat Copilărie. În timp ce lucrează îşi continuă studiile liceale. A făcut filme de instructaj şi protecţia muncii şi a participat la un concurs al cineaştilor amatori, învăţând abecedarul pentru producerea unui film: regie, sunet, efecte vizuale, imagine, developare, montaj.
Angajat la Casa Pionerului din Oraviţa. realizează filmele: Perseverenţa (1978) care a câştigat marele premiu la Festivalul Naţional de Producători de Filme în 1979, Cheile din Nera (1976), Meditare (1976); Visul (1975), a fost nominalizat la al treilea premiu la Festivalul de stat al producătorilor de film, Primii paşi (1979), Oxigen (1976) Lanţul (1976).
A poposit pe pământ australian (Melbourne) în 1979. A lucrat ca sudor, apoi ca subcontractor şi operator-programator la marea companie NATRA. Bătălia pentru existenţă nu i-a omorât dragostea de-o viaţă pentru film şi pentru tot ce ţine, în general, de mass-media. A studiat cursurile pentru scriitor şi editor profesionist, la Monash University; a urmat cursurile şcolii de sunet şi cursuri de canto şi a făcut parte dintr-un grup vocal; a urmat un curs de realizatori de emisiuni, la staţia postului de radio 3zzz din Melbourne;aA studiat regia, operatoria şi producţia de film cu profesori şi scenarişti americani cunoscuţi. Când au început să apară programe pilot ale diferitelor grupuri entice printre care se numărau şi românii, Ben Todică a început să lucreze la staţia de televiziune română şi s-a distins prin emisiunea Mozaic Românesc (investind peste $20.000.00 în echipament pentru a putea realiza emisiuni). În anul 2004, în cadrul unui festival, programul românesc a fost nominalizat prin două lucrări ale lui Ben Todică: “Artholes in Melbourne” printre primele 5 ca Best Arts Program.
A fost nominalizat “Australian of the Year 2007” (propus ca: Australianul Anului 2007) pentru contribuţiile sale deosebite în comunitatea româno-australiană.
A publicat eseuri, recenzii, articole, aprecieri şi referinţe critice semnate în reviste din ţară şi străinătate - Australia: „Iosif Vulcan” Spirit Românesc, Expostar, Zona Interzisă, Mihai Eminescu, Căruţa cu Poveşti, Timpul, Altar străbun, Facla, Magazin Românesc, Omnigraphies ; America (Clipa, Romanian Vip, Gândacul de Colorado, Meridian Românesc); Canada (Observatorul); Europa (Agero Stuttgart, Germania), Caiete de Sud Est, (Franţa); Noua Zeelanda (Pagini Româneşti). În România a publicat în Romanian Global New, Ecoul, Luceafărul românesc, Reţeaua literară (revistă online). Articole în circa 40 de reviste ale ARP, Trivium, Vovivov (Bucureşti); Milesciana (Vaslui); Demnitatea, (Timişoara); ziarul Singur din Târgovişte şi Suflet Nou din Comloşu Mare. Conexiuni creştine - Viaţa Creştină - Lumea Creştină etc., reviste ale bisericilor comunitare din Melbourne.
Apariţii editoriale: Între două lumi” Timişoara, Atticea, 2009; „În două lumi”, Târgovişte, Singur, 2011 şi reeditate la Roman, Muşatinia, 2012. Tot aici apare şi volumul omagial despre autor „Ben Todică- Ambasador onorific al românilor”.
Realizează numeroase filme, printre care „Drumul nostru” despre exploatarea uraniului in Banat, România în perioada comunismului, apreciat şi studiat într-o Universitate de film din America.
ndent (Cineast, Producator TV, Jurnalist Broadcaster, Ing. De Sunet, Scriitor etc.)
Melbourne, Australia
Email: inoneb@gmail.com
Ana Trestieni
București, România
En
Ana Trestieni is a poetess, a prose writer, a translator, and a mathematics teacher. She was born in 1953 in Bucharest, Romania and graduated the University of Mathematics in Bucharest, Romania. She worked as a teacher of mathematics and Computer science in high school, and as an analyst at two research institutes. Her publication debut took place in 1988 with poetry published in the literary magazine Familia. There appeared then a few poems, signed Ana Trestieni, accompanied by a generous presentation of her debut by Ana Blandiana just a month before Ana Blandiana was banned from publishing anything. Ana Trestieni published several volumes of poems: "Imortele" (publishing house Ion Vinea, 2013), “Sa lasam sa cada cuvintele" - bilingual French-Romanian poetry anthology with poems by Lucian Blaga, Nichita Stanescu, Ana Blandiana, Ana Trestieni. Translated in French by Ana Trestieni (2014, Publishing House Vremea). She also wrote three stories in the volume "Cartea Copilariilor" - collective book (Publishing house Polirom, 2016). She is a co-writer in the volume "Poezie si Stiinta"/”Poetry and Science” (publishing house Vremea, 2016). She translated university textbooks into French (1996 and 2008). She collaborated with several literary magazines: Familia, Orizont, Contrapunct. She also collaborated with International Notebook of Poetry/Caiete Internationale de Poezie, Poems in Translation: East and West, Essays on Poets and Poetry (publishing house LiterArt – XXI, 2008).
Ro
Ana Trestieni este poetă, prozatoare, traducătoare şi profesoară de matematică. S-a născut în Bucureşti, România şi a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, România. Ea a lucrat ca profesoară de matematică şi informatică la liceu şi ca analist în două institute de cercetare. Debutul său a avut loc în 1988 cu poezie publicată în revista literară Familia. Au apărut atunci câteva poeme semnate Ana Trestieni, însoţite de o prezentare generoasă făcută de Ana Blandiana debutului său, chiar cu o lună înainte ca Anei Blandiana să i se interzică dreptul de a mai publica. Ana Trestieni a publicat câteva volume de poezie: „Imortele” (editura Ion Vinea, 2013), „Să lăsăm să cadă cuvintele” antologie bilingvă romţăno-franceză cu poezii de Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Ana Trestieni. Traduse în limba franceză de Ana Trestieni (2014, Editura Vremea). Ea a mai scris trei povestiri scurte în volumul „Cartea Copilăriilor” – carte colectivă (Editura Polirom, 2016). Este co-autoare la volumul „Poezie şi Ştiinţă”/”Poetry and Science” (Editura Vremea, 2016). A tradus din franceză texte universitare (1996 şi 2008). A colaborat cu câteva reviste literare: Familia, Orizont, Contrapunct. A colaborat de asemenea cu Notebook of Poetry/Caiete Internaţionale de Poezie, Poems in Translation (Poeme în Traducere): East and West (Est şi Vest), Essays on Poets and Poetry (Eseuri despre Poeţi şi Poezie) (Editura LiterArt – XXI, 2008).
Târgul Mureș
Tell
Rodica Vescan a urmat un traseu dinamic după absolvirea Liceului de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Târgul Mureș, și apoi școala Tehnică S.T.A.C.O. din București, Secția Arta Interiorului, Mobilier, Decorațiuni interioare, și apoi a studiat la Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția de Design Inudstrial. A participat la expoziții personale și colectve, la Cluj, Bistrița, Budapesta, Keszthely. A facut excursii de documentare în numeroase țări și a participat în tabere de creație în ăși peste hotare.
Universul pictural al Rodicai Vescan vine din nevoia de recuperare a unui imaginar circumscris universului cotidian, într-un orizont divers, de la peisajul natural la cel citadin, de la portrete de anonimi la cel personalizat, cu repetate popasuri în lumea florilor, reper predilect al artistei.
(Citat din articolul de Nicolae Baciuț, Vatra Veche, 2015)
Cuvântul Liber - Expoziție de pictură: RODICA VESCAN, „De-acasă"
www.cuvantul-liber.ro/.../Expozi-ie-de-pictura-RODICA-VESCAN...
May 27, 2015 - Azi, la ora 9,45, în deschiderea ședinței de Colegiu Prefectural, va fi vernisată expoziția Rodica Vescan, „De-acasă". Prezintă prefectul ...
Rodica Vescan | Facebook
https://www.facebook.com/rodica.vescan
people more about this item. Give people the info they need to go ahead and take the action you want. To make this item your own, click here > Add & Manage Items.